вторник, 25 март 2014 г.

ПОЛИФЕНОЛИТЕ - ДИЕТИЧНИ АНТИОКСИДАНТИ - ТАЙНИ ПАЗИТЕЛИ НА НАШЕТО ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ

 

Естествените полифеноли

Диетични антиоксиданти за Здраве и Дълголетие:

Още от началото на 20 век, съвременната фитотерапия е открила и изследва, с непрестанно нарастващ интерес, полезните свойства на фенолните съединения, поради техният неизчерпаем резерв от благотворни ефекти върху здравето и качеството на живот, но най-вече порадиестествените им свойства да активират оздравителния процес при различни заболявания. Тази група от химично сродни вторични растителни метаболити, характеризира над 8000 вида полифенолни разновидности, които се класифицират в четири основни групи според химическата им структура: фенолни киселини, флавониди, стилбени и лигнани. Полифенолите са натурални съединения, съдържащи се в плодовете, зеленчуците,  зърнените храни и напитки.  Плодове като грозде, ябълки, круши, череши, ягодоплодни,  съдържат около 200–300 mg полифеноли на 100 g свежо тегло. Чаша червено вино, кафе или чай съдържат около 100 mg. Зърнените и бобовите култури, а също и натуралния шоколад, съдържат значителни количества полифеноли. Обикновено полифенолите в храните се отличават със горчив и стипчив вкус, придават специфичен цвят, мирис и оксидативна устойчивост.  Фенолите имат подчертано антисептично действие, а някои техни производни или растения, в които се съдържат се използват като вкусови подправки. 
Фенолните съединения, често се групират и според фармакологичните им свойства и здравословните ефекти, които предизвикват: противовъзпалителни,  антисептични, антидепресивни, антитоксични, диуретични, епителизиращи, кардиологични, карминативни, съдоразширяващи, противодиабетични, седативни, холеретични, противотуморни, антиканцерогенни и други. Някои по-сложни полифеноли проявяват комплексно въздействие върху здравето, но почти всички фенолни съединения имат мощно антиоксидантно действие.
Днес полифенолите са предмет на задълбочени научни и клинични проучвания, целящи по-широкото им приложение в медицинската практика и терапията на различни заболявания. Полифенолите са широкопризнати в медицината и фитотерапията, главно поради следните терапевтични свойства:
Кардио-протективни свойства на полифенолите:
 
Резвератол -
полифенол от групата на силибените, открит във високи количества в червеното вино, розето и гроздето -традиционно препоръчвани за здраво сърце.
Понижават инцидентите със сърдечно-съдови заболявания.Понижават високия холестероли риска от тромбози. Предотвартяват оксидацията на LDL холестерола, като по този начин предотвратяват развитието на атеросклероза. 
Противовъзпалителни свойства:
Кверцетинът 
действа антивирусно, противовъзпалително, антиастматично, и антираково, като особено полезно е неговото действие в червеният лук. 
Полифенолите използват различни пътища за прекъсване на възпалителните процеси в организма, като най-честоблокират ейкозаноидния синтез на про-възпалителни молекули и ензими: тромбоксани, простагландини, циклоксигеназа- 1,-2 и други. Известен представител на тази група полифеноли е Аспиринът..  
 
Антиоксидантни и стимулиращи метаболизма свойства:
Цианидинът 
стимулира обмяната на веществата,  действа антиоксидантно и кардиопротективно. Най-високо е съдържанието му в боровинките, гроздето, глога, къпините, малините, ягодите и други горски плодове,  ябълките и сливите. 
Полифенолите улавят свободните радикали, неутрализират токсичните метаболити в организма, намаляват нивото на кръвната захар и спомагат за преодоляването на метаболитни смущения от типа на захарния диабет и затлъстяването. Добри представители в това отношение са флавонидите, изофлавоните, антоцианидите, съдържащи се в зелено и червено обагрените плодове и зеленчуци.   
Нервопротективни и седативни свойства: 
 
Апигенинът има свойството да стимулира неврогенезата при възрастните хора, но също така проявява и противовъзпалителни и антиракови свойства. Съдържа се в лайката, целината и магданоза.
Някои полифеноли действат антидепресивно, понижават нивата на кортизол при стрес иукрепват нервната система.
Фитоестрогенно действие: 
Изофлавоните  
са полифенолни фитохимикали, с изразено фитоестрогенно действие и се съдържат в бобовите култури, соята, бирената мая, някои ядки и люцерната.
Повечето полифеноли имат изразено фитоестрогенно действие, което се обяснява със свойствата им да заместват в една или друга степен андрогенните хормоти, свързвайки се със съответните хормонални рецептори. Това определя важната им роля в хормоналния баланс, и особено впревенцията на хормон-зависимите канцерогенни процесикато рак на гърдата ипростатата. . 
Антиканцерогенни и противотуморни свойства:
 
Куркуминът 
е един от най-изследваните сложни полифеноли, не само поради комплексните му антиоксидантни, антитоксични, противовъзпалителни, кардио- и хепатопротективни свойства, но най-вече поради способността на този фитохимикал да атакува раковите клетки по различни пътища. През последните 10 г. са изнесени над 6000 научни публикации относно действието на куркумин, 1500 от които са само през последната година.
Безспорна е ролята на полифенолите в разработването на съвременните антиракови фармацевтични формули и натурални терапевтични средства, поради антипролиферативните, антимутагенни, антиканцерогенни, противовъзпалителни и противотуморни свойства. 
Някои полифеноли имат комплексно въздействие и са в състояние да предизвикат апоптоза на раковите клетки, без да увреждат съседните здрави тъкани. Такива молекули са птеростибен, резвератол, апигенин, цианидин и други. Особено внимание в това отношение заслужава сложният полифенол куркумин, съдържащ се единствено в растението Куркума Лонга, от което се приготвя индийската подправка куркума и куркумин-съдържащи хранителни добавки като ИнхибирелА®






Няма коментари:

Публикуване на коментар

АНТИ-ХАПЧЕТА ПРОТИВ АВТОИМУННИТЕ БОЛЕСТИ

  СИСТЕМНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ, НАРУШАВАЩИ БИОХИМИЧНОТО РАВНОВЕСИЕ И АКТИВИРАЩИ АВТОИМУННИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ. КОНВЕНЦИОНАЛНИ МЕТОДИ ЗА ...